Banes Motor České Budějovice
11.01.2014, Michal Špírek, Pavel Mádl

CEB - HAV 2:1 - Motor přetlačil Havířov a slaví vítězství

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po šesti zápasech bez výhry Motor zabral a porazil sedmý celek tabulky. Za třemi body nasměrovaly Jihočechy trefy dvou ostřílených hráčů. Nejprve Václav Skuhravý skóroval v oslabení, na konci druhé třetiny pak pro změnu v přesilovce navyšoval Aleš Kotalík. Halmoši držel čisté konto až do 57. minuty, kdy hosté dodali koncovce dramatickou zápletku. Na vyrovnání už ale Havířov nedosáhl.

Do utkání o trochu lépe vstoupili domácí střelou Luboše Roba, ale jeho pokus nebyl příliš povedený. Při vyloučení Zdeňka Špergera ve 4. minutě se prosadil Václav Skuhravý, který se ujal puku, objel branku a pohotově zasunul puk za hostujícího gólmana - 1:0. Jihočeši se tedy prosadili v početní nevýhodě. První část se spíše nesla ve znamení vyrovnaného hokeje. Více střel měli Jihočeši, kteří měli mnoho brankových příležitostí. Domácí také měli možnost přesilové hry pět na tři, kterou však nevyužili. Domácí opět dokázali hrozit v oslabení. Aleš Kotalík s Václavem Skuhravým zkoušeli kombinovat. Jihočeši byli hodně motivovaní a museli vyhrát, chtějí-li pomýšlet na šance zahrát si play off. Ke svému prvnímu zápasu v dresu Motoru nastoupil zkušený robustní obránce Jan Platil, který se prezentoval zejména svými velkými hity. Zahrozit dokázali také hosté, kteří na Halmošiho v první části vystřelili celkem osmkrát, ale všechny pokusy hostů domácí gólman dokázal vychytat. Budějovičtí měli více ze hry a po první třetině odcházeli do kabin s náskokem 1:0.

Druhé dějství znovu zahájili lépe domácí, když se Václav Skuhravý pokusil ohrozit Danečka střelou zápěstím přes obránce, ale hostující gólman puk vyrazil. Jihočeši hráli 116 sekund ve dvojnásobné početní nevýhodě. Domácí dvojnásobné oslabení ubránili. Jihočeši sehráli výborné oslabení, hostům nedovolili téměř žádnou střelu na budějovickou svatyni a osvobozovali se častým vyhozením kotouče přes celé hřiště. Nejlepším hráčem na straně domácích byl jednoznačně Václav Skuhravý, který odváděl výbornou práci hlavně při oslabení. Domácí mohli navýšit svůj náskok, když ve 35. minutě sebral kotouč Marek Vaniš, vybruslil si do slibné pozice mezi kruhy, ale střelou po ledě Danečka nepřekonal. Za necelé čtyři minuty se už domácí dočkali další branky. Při přesilové hře Budějovičtí dokázali podruhé překonat Danečka. Jaroslav Kasík se na modré čáře ujal puku, který přihrál na druhou stranu Aleši Kotalíkovi, který nechytatelnou střelou zápěstím nedal Danečkovi sebemenší šanci a poslal domácí už do dvoubrankového vedení - 2:0. Jihočechům hodně pomohlo ubránění dvojnásobného oslabení. Domácí si tedy po druhé třetině odnášeli do kabin dvoubrankový náskok.

Domácí měli možnost si po 45 sekundách třetí části zahrát přesilovou hru. Budějovičtí si za celou přesilovku vypracovali pouze dvě střelecké příležitosti a hostujícího gólmana nepřekonali. O tři minuty později dostali domácí další příležitost přesilové hry, kterou opět nevyužili. V 56. minutě Jihočeši hráli oslabení zásluhou Jana Platila, které bohužel nedokázali ubránit. Když Zdeněk Deutsch našel před brankou Michala Sztefeka, mohli se hosté radovat z první branky - 2:1. Necelé tři minuty před koncem si hosté vzali oddechový čas. Zkusili i hru v šesti, ale budějovický celek nedovolil Havířovu vyrovnat. Konečnou podobu výsledku se snažil dát Daniel Boháč, který ovšem prázdnou klec netrefil. Halmoši měl těsně před koncem ještě dost práce, ale puk za svá záda už nepustil.

Motor tedy dokázal poprvé v sezoně porazit Havířov, zlomil šestizápasovou sérii porážek a připsal si veledůležité tři body. Při dnešním utkání zářili zejména Aleš Kotalík s Václavem Skuhravým, kteří se prezentovali vstřelenými brankami.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Myslím, že nevyužití soupeřových přesilovek po našich stupidních faulech zejména ve druhé třetině bylo rozhodující. Kdyby Havířovští dali nějaký gól, zápas by dopadl jinak. My jsme v početní výhodě dali pouze jedinou branku, mělo jich padnout daleko víc. Střelecky se pořád trápíme, naštěstí jsme ale zápas ubojovali. Byl by problém, kdybychom dneska neuspěli. Honza Platil nastoupil po dlouhé době, přesto odehrál zápas nad naše očekávání. Čekal jsem, že bude víckrát vyloučený.

Jan Daneček (AZ Havířov): Nám se utkání zkomplikovalo už včera, kdy onemocněli tři hráči z první a druhé lajny. Tím se rozpadla naše přesilovková formace, a proto jsme také z tolika početních výhod proměnili jedinou tři minuty před koncem. Byl to zápas dvou mužstev, která se strašně trápí v koncovce. Je mi záhadou, proč tomu tak je zrovna u Budějovic, když oplývají jmény tolika zkušených hráčů. Naším kamenem úrazu jsou zápasy venku. Můžou za to právě ty neproměněné přesilovky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....