Banes Motor České Budějovice
19.10.2013, Miroslav Mayer

CEB - HAV 1:2 - Havířov překvapivě vyloupil Budvar arénu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — K souboji dvou nováčků 1. ligy přijel do Českých Budějovic soupeř až z východu republiky - HC AZ Havířov 2010. Jihočeši byli v zápase favoritem a dostali se do vedení 1:0. Pak se ovšem rozehráli hosté a dokázali nejen vyrovnat, ale i přidat ještě vítěznou branku. Motoru se již nepovedlo vyrovnat a ztratil tak další body.

Zápas začal zostra a oba týmy se snažily dát brzo branku. Hned na úvod trefil Martin Jakúbek tyč Kůdelovy branky. Na druhé straně se do šance dostal Luboš Rob, ale nepodařilo se mu překonat Danečka. Pak se útočilo na obou stranách, když Jihočeši měli přeci jen více ze hry. Větší šanci měli opět hosté, když Kůdela vypíchl hokejkou puk Maroszovi. První se přeci jen radovali domácí. Aleš Kotalík nahodil od modré lehký puk na branku a ten propadl brankáři za brankovou čáru. Asistenci si ve svém prvním zápase připsal i Luboš Rob. Domácí měli možnost hrát tři přesilové hry, ale nevyužili žádnou. Po první třetině tak Motor vedl o jednu branku.

Druhou část začal Havířov přesilovkou, ale k šanci se prakticky nedostal. Hrál se hokej nevalné úrovně, bez většího množství šancí. Hosté cítili, že Jihočeši opět nemají střelecký den a postupně se stále více tlačili před Kůdelu a ten ukázal svoje kvality. Nakonec se Havířovu podařilo vyrovnat. Z první pod horní tyčku se trefil Rostislav Marosz. Vzápětí předvedl Hynek Kůdela skvělý zákrok po střele Sztefeka. Hosté byli po celou druhou třetinu aktivnější a byli častěji návštěvou před domácí brankou než Jihočeši před Danečkem. Další branka už v druhé třetině nepadla a stav byl po čtyřiceti odehraných minutách nerozhodný.

Na začátku třetí třetiny měli hosté více šancí. Kůdela dvakrát vychytal Marosze a hostující hráče přiváděl svými zákroky k zoufalství. Havířovští byli nadále aktivnější a domácí tým výrazně přestřelovali. Nakonec se dostali hosté i do vedení, když využili přesilovou hru. Od modré čáry napřáhl Daniel Graca a jeho střela zapadla přesně k tyči. Budějovičtí se tedy museli vzpamatovat a zvýšit svoji útočnou aktivitu. Po akci prvního útoku mohl vyrovnat Václav Skuhravý, který dostal pěknou přihrávku od Luboše Roba, ale puk za záda Danečka neprotlačil. Hosté odehráli koncovku zápasu zkušeně a nepustili Jihočechy k žádné větší šanci. Po zásluze tak odvážejí všechny body.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
12:29 Kotalík Rob
31:08 Marosz Kolařík Klimíček
51:50 Graca Říčka

Střely na branku
Kotalík5
Rob5
Chmelíř4
Ondřej4
Vráblík2
Ferebauer2
Novák1
Vaniš1
Bárta1
Pavlíček1
Pitule1
Kříž1
Prokop1
Skuhravý1
CELKEM30
Marosz7
Bezuška4
Sztefek4
Kanko3
Vosátko3
Daneček2
Klimíček2
Pechanec2
Říčka1
Klimša1
Kolařík1
Roupec1
Koma1
Graca1
CELKEM33

Nejlepší hráči
ALEŠ KOTALÍK
Luboš Rob
Hynek Kůdela
ROSTISLAV MAROSZ
Lukáš Daneček
Daniel Graca
Ohlasy po zápasu
Radek Bělohlav, trenér HC Motor: My jsme dokázali hrát naší hru jen v první třetině. Nedokázali jsme odskočit na dva góly. Pořád máme problémy s koncovkou. Když dáme gól navíc, bude to jednodušší. My nemůžeme hrát nátlakový hokej celých šedesát minut. Od poloviny zápasu se hosté rozjeli a dokázali nás i přebrušovat. Máme problémy se střelbou už osm zápasů. Nasazení Kůdely bylo plánované. Chytal dobrý zápas.

Stanislav Sztefek, trenér HC Havířov: Jeli jsme sem s tím, že Budějovice a my máme největší problém s koncovkou, že dáváme málo gólů. Tak jsme se připravili na to, že to bude o jednom o dvou gólech a jsme rádi, že jsme přežili první třetinu. To hodně rozhodlo. Do druhé třetiny jsme nastoupili klidněji, podařilo se vyrovnat a nastartovalo družstvo. Potom jsme dali šťastný gól od modré čáry ve chvíli, kdy se zápas lámal. Vyrovnané utkání, kdy nás domácí dostali pod tlak. Naši hráči získávají zkušenosti. Jsou to hráči hlavně ze druhé ligy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....