Banes Motor České Budějovice
28.12.2011, Petr Novotný

LIB-CEB 1:3 - Cesta na sever marná nebyla

L i b e r e c - Hokejisté budějovického HC MOUNTFIELD jeli na led neoblíbeného Liberce, se kterým v této sezoně ještě nebodovali. A cesta, která se mohla zdát na začátku marná, nakonec zbytečná rozhodně nebyla. Jihočeši sice prohrávali po první třetině brankou Vaka, ale ve zbylých dvou vývoj utkání dokonale otočili. Vítězný gól si připsal obránce Aleš Kranjc dělovkou od modré.
Hned první minuta zápasu přinesla Jihočechům potíže. U liberecké střídačky totiž zůstal ležet útočník Rostislav Martynek a v předklonu odklouzal na střídačku. V dalších střídání ho tak musel zastoupit Petr Sailer. Úvodní dějství moc vzruchu nepřineslo. Hra se sice přelévala ze strany na stranu, ovšem větší příležitosti se zkrátka nerodily.

Těch se diváci dočkali až se závěrečnými minutami. Nejprve v liberecké přesilovce zaváhal na modré liberecký zadák Marek Trončinský a vyslal tak do samostatného úniku Pavla Kašpaříka. Ten ale domácí branku v podstatě neohrozil, jelikož mezi tyče nezamířil.

Branka tak padla na straně druhé. Pouhých dvanáct vteřin před sirénou se na levé straně brankoviště dostal ke koutouči Tomáš Vak a z poměrně ostrého úhlu dostal kotouč za Kovářova záda. To bylo vzhledem ke zbývajícímu času v první třetině vše.

Do prostřední části tak šli s mírnou výhodou domácí hráči, záhy však tato výhoda neplatila. Necelé dvě minuty po vhazování ve středovém kruhu hosté využili početní výhodu. S jejím závěrem se šikovným nahozením zpoza klece prezentoval René Vydarený a skóre dorovnal.

Poté se ke slovu dostali domácí, avšak Nedvěd ze slušné pozice zamířil jen do Kováře. Návrat těsného vedení nepřinesla ani herně vydařená přesilová hra. V ní domácí dlouho dobývali budějovickou klec, avšak Kovář ve spolupráci s kolegy před ním odolával.

Druhá polovina prostředního dějství se nesla v režii hostí. Nejprve ještě Kotalíkovu střelu z bezprostřední blízkosti Pinc lapil, avšak s tvrdý projektil od modré o necelou minutu později již nikoliv. Jeho autorem byl obránce Aleš Kranjc, jenž nekompromisně využil přesilovou hru.

V samém závěru se během pětiminutového oslabení, za faul loktem Davida Kuchejdy, v náznaku šance objevil znovu Aleš Kotalík. Ten doplnil napadajícího Jiřího Šimánka, jenž mu přistrčil kotouč mezi kruhy. Kotalík však na něj nedosáhl a Pinc tak mohl zůstat v klidu.

Závěrečné dějství tak zahájilo své trvání za příznivějšího stavu pro hosty, domácí do něj však šli s ještě necelou minutou početní výhody. Ta však zůstala nevyužita. Naději mohl pro liberecké vykřesat již jednou úspěšný střelec Tomáš Vak, avšak skvělý pas svého spoluhráče nedokázal usměrnit dle představ.

Pak přišel samostatný únik Viléma Buriana a pro mladého forwarda také první extraligový gól. Ten chladnokrevně zamířil nad Pincovu lapačku a liberecký gólman neměl svou rukavici dostatečně rychlou.

V závěru třetí periody se domácí ještě pokoušeli průběh zápasu zdramatizovat, avšak jejich snaha ovoce nepřinášela. Nepomohlo ani odvolání gólmana a následná hra v šesti. Budějovičtí tak vezou do kraje rybníků tři body za výhru 3:1. Naopak pod Ještědem se znovu rozmohl smutek po ztraceném zápase.

Po závěrečné siréně ještě byly rozdány ceny pro nejlepší hráče z obou celků. Na straně vítězů jím byl zvolen Pavel Kašpařík, na straně domácích Michal Bulíř.

Ohlasy po zápasu
Jiří Kalous (Liberec): "Odehráli jsme velice slušně první a třetí třetinu. Nepovedla se nám druhá část, ve které jsme inkasovali v oslabení. A to na tým dolehlo. Utkání jsme opět nezvládli."

Milan Kupka (České Budějovice): "Viděli jsme vyrovnané utkání. Domácí byli aktivnější a byla na nich vidět vůle po vítězství. Dobře nám ale zachytal brankář. Čekali jsme na chybu soupeře, která nepřicházela. Nakonec jsme měli k dispozici brejk, z něhož jsme rozhodli o našem vítězství."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....