Banes Motor České Budějovice
22.12.2011, Petr Lundák

MOU - SPA 1:4 Boj o čelo tabulky domácí nezvládli

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poslední extraligové kolo před Vánoci svedlo proto sobě týmy z předních pozic. HC MOUNTFIELD na svém ledu poměřil síly s první přažskou Spartou. Diváci si tak slibovali atraktivní duel. Jihočechlm se hned v první minutě podařilo skórovat, když střelu tečoval Pavel Kašpařík. Jenže od půlky zápasu tempo hyr diktovali hosté a odvážejí si z Budvar arény vánoční dárek v podobě tří extraligových bodíků. Tím si také upevnili své první místo.

Pro souboj o první místo tabulky proházel trenér Jihočechů útočné trojice svého týmu. Spolu zůstala pouze první formace. Po minutě ticha za zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla začali domácí hodně zostra. Již po čtyřiceti pěti vteřinách vystřelil od mantinelu Jiří Šimánek, jeho střelu šikovně tečoval Pavel Kašpařík a poslal tím svůj tým do vedení – 1:0.

Rychlý gól MOUNTFIELD nakopl a dál tlačil svého soka. V úvodní přesilovce duelu pálil z ostrého úhlu Rostislav Martynek, Pöpperle však byl připraven. V polovině první části se do útočného pásma prodral Vydarený, vrátil kotouč Romanu Pšurnému, jenž z dobré pozice pořádně protáhl sparťanského brankáře.

Svůj náskok mohli Jihočeši navýšit po chybě Kučného. Milan Gulaš se zmocnil volného puku, vrátil ho Tomáši Mertlovi, který z první našel pouze připraveného Pöpperleho. V témže střídání měl gól na holi znovu Mertl, ale tutovku po dobré práci spoluhráčů nepřetavil ve druhý zásah. Pražané se v první třetině dostávali do šancí jen sporadicky. Při hře čtyři na čtyři se sám před brankou zjevil Petr Ton, ale kotouč netrefil ideálně.

Domácí bez problémů přečkali i více jak tři čtvrtě minuty dlouhou hru ve třech. Sparta až na střelu Tenkráta byla neškodná. První třetina tedy skončila těsným vedením MOUNTFIELDU 1:0. Jihočeši byli po celý její průběh aktivnější a jejich vedení bylo zcela zasloužené.

Hned v úvodu druhé části měl Aleš Kotalík na holi druhou branku. Po vyhraném buly nahodil kotouč od modré Vydarený, Pöpperle puk pouze vyrazil a Kotalík trefil místo odkryté branky pouze tyčku svatyně Pražanů. Obrovskou šanci na druhý zásah měli Jihočeši při minutu a šestnáct vteřin trvající přesilovce pět na tři. Za tu dobu však vystřelili na branku pouze jednou a to nikterak nebezpečně.

Do zajímavých možností se tlačila i Sparta. Jakub Kovář v brance svůj tým podržel především při šancích Tona a Treilleho. V závěru hodně vyrovnané třetiny pálil tvrdě Milan Gulaš, Pöpperle jeho pokus s problémy zlikvidoval. Sparta se vyrovnání dočkala minutu před koncem, kdy si Jakub Kovář vybral slabší chvilku. Petr Tenkrát projel do útočného pásma, lehce nahodil puk na branku, domácí brankář kotouč vyrazil nad sebe a ten vysokým obloučkem spadl až za brankovou čáru. Tato branka určila stav po dvou třetinách na 1:1.

Závěrečná perioda byla zpočátku hodně vyrovnaná a oba celky hlavně myslely na to, aby neudělaly chybu v obraně. Toto pravidlo porušili Pražané ve 48. minutě. Petr Ton uviděl před brankou zcela osamoceného Petra Tenkráta, který už neměl problém zasunout kotouč do opuštěné branky – 1:2.

Jihočeši mohli záhy vyrovnat, ale Jakub Langhammer se nedokázal zorientovat ve skrumáži před brankou. Domácí nezažívali šťastný duel. V polovině závěrečného dějství se puk dostal do skrumáže před branku, tam ho zcela mimo branku nasměroval Petr Ton, ale kotouč se odrazil od brusle Františka Ptáčka za bezmocného Kováře – 1:3.

Zmar domácích pokračoval. V přesilové hře lídra extraligy vystřelil od modré čáry Sersen a Alex Foster jemnou tečí překonal Kováře počtvrté. Jihočeši už se na zvrat nezmohli a utkání tedy skončilo výhrou Sparty 4:1. Utkání výrazně ovlivnila branka z konce druhé třetiny, kdy lehké nahození Petra Tenkráta skončilo v brance.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
00:45 Kašpařík Šimánek
38:47 Tenkrát Kučný
47:06 Tenkrát Ton Bližňák
51:35 Ton
54:45 Foster Tenkrát Sersen

Střely na branku
MOU SPA
Kotalík6
Langhammer4
Mertl4
Ptáček4
Vydarený3
Novák3
Kašpařík2
Gulaš2
Květoň2
Němeček2
Martynek1
Kuchejda1
Pšurný R.1
CELKEM35
Sersen4
Tenkrát3
Teille3
Foster2
Ton2
Rachůnek T.2
Bližňák1
Krstev1
Jánský1
Philipp1
CELKEM20

Statistika vhazování
MOU SPA
Langhammer7/11 - 63,6%
Mertl1/2 - 50%
Kašpařík11/25 - 44%
Kotalík15/36 - 41,7%
Červený2/5 - 40%
Květoň1/3 - 33,3%
CELKEM37/82 - 45,1%
Treille2/3 - 66,6%
Bližňák15/24 - 62,5%
Foster14/23 - 60,9%
Pacovský11/22 - 50%
Broš2/5 - 40%
Lapšanský1/3 - 33,3%
Tenkrát0/1 - 0%
Rachůnek I.0/1 - 0%
CELKEM45/82 - 54,9%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD SPARTA
FRANTIŠEK PTÁČEK
Jakub Langhammer
Tomáš Mertl
PETR TENKRÁT
Petr Ton
Alex Foster
Ohlasy po zápasu

František Výborný, trenér HC MOUNTFIELD: "V posledních duelech je to z naší strany obodobné. Hrajeme slušně, ale nevyužijeme šance a soupeři jsou naopak produktivní. Sparta i přes rychlý obdržený gól hrála disciplinovaně a čekala na naše chyby. Rozhodující bylo, že soupeř byl důraznější před brankou."

Tomáš Martinec, asistent trenéra Sparty: "V první třetině domácí vstřelili rychlý gól a přehrávali nás ve všech směrech. Zlomovým momentem byla ubráněná přesilovka pět na tři. Pak si troufnu tvrdit, že jsme byli lepší a zaslouženě zvítězili."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....