Banes Motor České Budějovice
14.10.2011, Petr Lundák

CEB - KVA 4:3sn Dlouho nerozhodný zápas přinesl nakonec dva body

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Sice údaje v extraligové tabulce napovídaly, že by domácí mohli být jasnými favority. Ale nebylo tomu tak. Sice se HC MOUNTFIELD ujal vedení zásluhou Lukáše Květoně, který dal v pátek večer hned dvě branky. Ale hosté rychle srovnali. Diváci tak mohli v první třetině vidět hned čtyři branky. Na konci utkání, které rozhodly až samostatné nájezdy, se radovali Jihočeši. Karlovarští totiž nedali v dovednostní soutěži ani jeden gól.

V dresu Jihočechů se po několika zápasové odmlce objevil David Kuchejda. Na seznamu marodů kouče Františka Výborného tedy zůstal pouze Václav Pletka. Karlovy Vary přicestovaly na jih již bez Marka Bartánuse, který v týdnu před utkáním na západě Čech skončil.

V první šanci duelu se ocitli hosté. Jan Novák zapomněl na modré čáře Lukáše Pecha, který však zakončil přečíslení dva na jednoho nepřesnou přihrávkou na Petra Kumstáta. To Mountfield byl daleko produktivnější, ze své první vážnější šance vytěžil úvodní branku zápasu. Peter Mikuš vystihl rozehrávku hostí a Lukáš Květoň z dobré pozice vymetl horní růžek Závorkovy branky – 1:0.

Po deseti minutách hry měl v přesilovce vyrovnání na holi David Zucker, ale po skrumáži před Kovářem poslal kotouč těsně vedle pravé tyčky českobudějovického brankáře. Jenže ještě v téže početní výhodě se již Energetici radovali. David Nosek vystřelil od modré čáry a důrazný Lukáš Pech v pádu dopravil kotouč do branky – 1:1.

Po další ubráněné přesilovce se domácí znovu dostali do vedení. Rostislav Martynek se nebojácně vrhl mezi čtyři protihráče, kotouč se odrazil k Rudolfu Červenému, který ač faulován, dokázal bekhendem zavěsit kotouč pod horní tyčku branky Energie – 2:1. To však nebylo z první třetiny vše. V 16. minutě nejprve nebezpečně střílel Melenovský, k dorážce se dostal Rastislav Dej a vedle ležící Kováře znovu srovnal skóre. Hráči tedy odcházeli do kabin za nerozhodného stavu 2:2.

I ve druhé části se hrál svižný hokej. Krátce po úvodním buly se kolem Závorkovy branky obtáčel obránce Němeček, ale zblízka střílel pouze do strážce západočeské svatyně. Při početní výhodě za Noskovu vysokou hůl pálil od modré čáry Aleš Krajnc značně nepřesně, ale kotouč se odrazil od zadního mantinelu zpět do hřiště, kde domácím chyběla troška důrazu. V polovině duelu se na ledě poprvé objevil domácí obránce Michael Kolarz a hned musel řešit nepříjemnou situaci. Petr Kumstát střílel po skrumáži před brankou a proti Košťálově dorážce musel Kovář vytáhnout zákrok brankářské extratřídy.

V oslabení se mohla prosadit nejčerstvější jihočeská posila Aleš Kotalík, ale puk po přihrávce Milana Gulaše v zajímavé pozici netrefil ideálně. Druhá polovina prostřední části se hrála dle domácích not, k tomu významnou měrou přispěla i dvě vyloučení Západočechů, ve kterých Jihočeši svého soka zamkli ve vlastní třetině. Největší šanci zmiňovaných početních výhod měl na hokejce Jiří Šimánek, ale z ostrého úhlu mířil pouze do boční konstrukce.

Ještě v posledních vteřinách měl dvě obrovské příležitosti Rostislav Martynek. Nejprve po Mertlově zachycení střílel zblízka do Závorky. V zápětí byl ve svém úniku faulován Košťálem, za což si karlovarský forvard odnesl trest do třetí části. Po druhé periodě tedy platil stav 2:2.

Třetí gól svého týmu měl na holi Lukáš Pech, ale jeho sólový únik v oslabení bravurně zlikvidoval Kovář. Hosté se dočkali až v čase 42:17. Rastislav Dej vystřelil přes Vydareného a kotouč skončil až za zády překvapeného Kováře – 2:3. Mountfield mohl okamžitě odpovědět, ale další Martynkův únik zlikvidoval Závorka.

Jihočechy inkasovaná branka zaskočila a na chvíli vypadli z role. Při vyloučení Skuhravého se do koncovky tlačil aktivní Gulaš, jeho bekhendové zakončení však brankář Energie vystihl. Trenér Výborný stáhl hru na tři formace, ale Západočeši dobře bránili a nepouštěli domácí do vážnějších šancí. Českobudějovičtí se dočkali až v 55. minutě. Při hře čtyři na čtyři Peter Mikuš poslal nádhernou přihrávku na rozjetého Lukáše Květoně, který svým druhým gólem v utkání poslal zápas do prodloužení.

V nastaveném čase se oba týmy soustředily hlavně na pozornou defenzivu a žádná velká příležitost se za pět minut hry neurodila. Jihočeši měli ještě možnost rozhodnout v přesilovce za faul na Květoně, ale až na střelu Kotalíka a Květoňovu možnost domácí Závorku neohrozili. Utkání tedy musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

Ty začali svěřenci Františka Výborného, konkrétně Milan Gulaš a zkušenou fintou poslal domácí do vedení. Za hosty neuspěl Tomáš Klíma. Náskok Jihočechů navýšil bekhendovým blafákem Aleš Kotalík, a když neuspěl Lukáš Pech, mohli se domácí radovat ze dvou bodů za výhru 4:3 po samostatných nájezdech. V neděli hrají českobudějovičtí znovu na domácím ledě tentokrát se Zlínem (17).

Přehled branek
CasStrelec1. asistent2. asistent
3:20 Květoň Mikuš
9:54 Pech Nosek
12:42 Červený Martynek
15:28 Dej Melenovský Mocek
42:17 Dej Melenovský
55:11 Květoň Mikuš

Strely na branku
MOU KVA
Kotalík7
Květoň4
Vydarený3
Gulaš3
Martynek3
Červený2
Ptáček2
Langhammer2
Kašpařík2
Němeček1
Novák1
Mertl1
Pšurný1
Mertl1
Kuchejda1
CELKEM34
Košťál3
Bombic3
Pech3
Dej3
Zaťovič2
Kumstát2
Melenovský2
Skladaný2
Mocek1
Rohan1
Gulaši1
Nosek1
CELKEM24

Statistika vhazování
MOU KVA
Kotalík2/2 - 100%
Martynek1/1 - 100%
Červený7/10 - 70%
Langhammer7/10 - 70%
Kašpařík16/24 – 66,6%
Květoň2/5 - 40%
Mertl1/4- 25%
Pšurný R.0/1 - 0%
Kuchejda0/1 - 0%
Šimánek0/1- 0%
CELKEM36/59 - 61%
Pech5/15 - 33,3%
Kumstát0/3 - 0%
Melenovský7/15 - 46,66%
Skuhravý9/19 - 47,36%
Skladaný1/3 – 33,3%
Dej2/4 - 50%
CELKEM23/59 - 39%
Nejlepší hráci
MOUNTFIELD KARLOVY VARY
LUKÁŠ KVĚTOŇ
Rudolf Červený
Peter Mikuš
RASTISLAV DEJ
Lukáš Pech
Marek Melenovský
Ohlasy po zápasu

František Výborný, trenér HC MOUNTFIELD:

„V týdnu jsme hráčům zdůrazňovali, ať se nekoukají na tabulku a soupeře nepodcení. Utkání se pro nás vyvíjelo dobře, dvakrát jsme vedli. V průběhu utkání jsme zredukovali sestavu, měli jsme další šance, které jsme bohužel neproměnili. Vítězství si hrozně vážím, vzhledem k průběhu, kdy jsme mohli být rádi za bod. Cením si, že hráči utkání za nepříznivého stavu nevzdali a minimálně bod jsme si zasloužili.“

Martin Pešout, asistent trenéra K. Varů:

„Myslím si, že první polovinu duelu jsme odehráli slušně a trochu jsme doufali, že nás domácí podcení. Hráli jsme útočně a zbrzdila nás až zbytečná vyloučení ve druhé třetině. V závěru už nám trošku docházely síly, a i když jsme přežili tlak Jihočechů, dostali jsme zbytečnou branku při hře čtyři na čtyři. V samostatných nájezdech se nám neustále nedaří, od přípravy jsme z dvaceti dvou pokusů nevstřelili ani gól, což je tristní.“
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice