Banes Motor České Budějovice
02.12.2011, Michal Špírek

CEB - MBL 3:2 - Kovář položil základy další domácí výhře!

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeši naplno využili série tří domácích střetnutí a připsali si z nich devět bodů! Proti Mladé Boleslavi se ale HC MOUNTFIELD pořádně nadřel. Středočeši nepůsobili v Budvar Aréně dojmem posledního celku tabulky a na uzdě je musel držet Jakub Kovář, který si například ve druhé třetině připsal hned dvacet zásahů! Domácí, podpoření výkonem svého gólmana, se v 53. minutě dostali do vedení 3:1. To zvyšoval Pavel Kašpařík a tato branka se později ukázala jako vítězná.

MOUNTFIELD byl po dlouhé době kompletní. Nechyběl tedy ani Lukáš Květoň, jenž se vrátil po zranění. Boleslavští dorazili na jih Čech bez kapitána Výborného, obránců Čutty se Žabkou nebo útočníků Podkonického se Svačinou. Středočeši začali svižně. Kapitán Balaštík vyslal nezištnou přihrávkou do přečíslení Stielera s Tomasem, ale střelu druhého jmenovaného bravurně zkrotil Kovář.

Českobudějovický brankář se musel vyznamenat i při další velké šanci soupeře. Jan Novák doslova namazal kotouč na hůl Davidu Stielerovi, který faulován domácího fantóma nepřekonal. Jihočeši se před Hüblovu branku propracovávali ztěžka. Do výraznějšího náporu se dostali až v první početní výhodě. Ale Šimánek kotouč v dobré pozici minul a Červeného dorážka si branku soupeře také nenašla.

S přibývajícími minutami se hra vyrovnala. Do zajímavého přečíslení tři na jednoho se po patnácti minutách dostali domácí. S chutí hrající Lukáš Květoň vybídl ke skórovaní Milana Gulaše, kterému však kotouč nesedl ideálně a Hübl zákrok zvládl. Horké chvilky připravili svěřenci Petra Nováka domácím v přesilovce pět na tři. Kanonýr Balaštík v ní trefil tyč. V pokračující klasické početní výhodě nebezpečně pálil Drábek a následně dorážel Tomas. Všechny pokusy Jakub Kovář zvládl.

První branka padla v čase 18:12. Milan Gulaš projel s pukem na holi celou útočnou třetinu, natlačil se před obránce a okolo brankáře Hübla nezadržitelně skóroval. Tím také určil výsledek po první třetině na 1:0.

I do druhé části vstoupili lépe hosté. Při svém prvním střídání si druhá formace vytvořila dvě obrovské příležitosti. Nejprve Tomas po přiťuknutí Balaštíka minul Kovářovu branku, přestože byl sám mezi kruhy. Puk se však vrátil před branku, kde osamoceného Cetkovského zázračně vychytal Kovář. Zaslouženého vyrovnání se Boleslav dočkala v 26. minutě. Při přesilové hře vypálil od modré Hay, Kovář kotouč vyrazil pouze k volnému Romanu Tomasovi, pro kterého nebyl problém vyrovnat.

I po vstřelené brance hosté nadále zlobili. Jiránkův únik se značnými obtížemi řešil Kovář. Boleslav přibrzdilo zbytečné vyloučení Stielera, při kterém se domácí podruhé v utkání ujali vedení. Dvě minuty po vyrovnání napřáhl od modré František Ptáček a tvrdou ranou prostřelil Hübla – 2:1. Středočeši se i nadále pokoušeli o vyrovnání, průnik Bahenského musel faulem likvidovat Kotalík.

Jakub Kovář v utkání předváděl neskutečné kousky. Přesilovkovou střelu Tomase vyrazil, následnou dorážku Bahenského tygřím skokem také zlikvidoval. Činit se musel i brankář Bruslařského klubu. Při střele Martynka měl i trochu štěstí. Domácí brankář Kovář často přiváděl k zoufalství především Zdeňka Bahenského. V další obrovské příležitosti reprezentační brankář reflexivně zakročil. Po dvou třetinách tak svítil na ukazateli skóre stav 2:1 pro domácí.

Úvod závěrečné třetiny byl oboustranně opatrný. Za MOUNTFIELD to zkoušela nejčastěji aktivní druhá formace, Gulašovi scházely k druhému zásahu centimetry. Jihočeši si těsný náskok celkem v klidu hlídali a nepouštěli soupeře do výraznějších šancí. Hostující obraně zle zatápěla také čtvrtá formace domácích. Aktivní David Kuchejda měl několik zajímavých příležitostí.

Klid na hokejky dala Jihočechům 53. minuta a souhra Pavla Kašpaříka s Rostislavem Martynkem. Po vyhraném vhazování přistrčil Martynek kotouč Kašpaříkovi a ten zvýšil na 3:1. Středočeši se ještě pokusili vyrovnat, ale pokus Cetkovského budějovický brankář vytěsnil. Při vyloučení Vydareného hosté sáhli ke hře bez brankáře. Tu přetavili ve druhou branku v čase 58:10, kdy po závaru před brankou dotlačil kotouč za Kováře Jaroslav Balaštík.

To bylo ze strany Boleslavi vše a utkání tedy skončilo výhrou MOUNTFIELDU 3:2.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
18:12 Gulaš Kotalík
26:00 Tomas Hay Balaštík
27:29 Ptáček Kotalík Gulaš
52:40 Kašpařík Martynek
58:10 Balaštík Mikulík

Střely na branku
MOU MLB
Gulaš4
Ptáček4
Kranjc3
Kašpařík2
Martynek2
Kotalík2
Vydarený2
Kuchejda2
Květoň1
Langhammer1
Pšurný R.1
Šimánek1
Mikuš1
Červený1
CELKEM27
Balaštík8
Tomas7
Cetkovský4
Bahenský4
Jiránek3
Demel2
Mikulík2
Koma2
Drábek2
Stieler2
Chaloupka1
Hay1
Vrbata1
Rýgl1
CELKEM40

Statistika vhazování
MOU MLB
Květoň1/1 - 100%
Kašpařík14/18 - 77,8%
Langhammer9/14 - 64,3%
Kotalík9/16 - 56,3%
Mertl5/10 - 50%
Pšurný R.1/4 - 25%
Šimánek0/1 - 0%
Podlešák0/1 - 0%
CELKEM39/65 - 60%
Mikulík4/5 - 80%
Vrbata7/11 - 63,6%
Goertzen2/4 - 50%
Tomas1/2 - 50%
Cetkovský7/19 - 36,8%
Bahenský2/6 - 33,3%
Stieler2/8 - 25%
Hrdel1/8 - 12,5%
Demel0/2 - 0%
CELKEM26/65 - 40%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD MLADÁ BOLESLAV
JAKUB KOVÁŘ
Milan Gulaš
Aleš Kotalík
ROMAN TOMAS
Jaroslav Balaštík
Zdeněk Bahenský
Ohlasy po zápasu
František Výborný (České Budějovice): "Báli jsme se, že hráči podcení boleslavský tým. A bohužel to měli v hlavách celých 60 minut. V prostřední části nás soupeř přestřílel poměrem 20:6 a museli jsme hráčům říct, že je to ostuda. Za body jsme ale rádi."
Petr Novák (Mladá Boleslav): "Mužstvo podalo vyrovnaný a cílevědomý výkon. Byl to nejlepší zápas, který pod mým vedením zatím sehrálo. Ve druhé třetině jsme bohužel neproměnili šance, měli jsme dát jeden, nebo dva góly. Cíl získat alespoň bod jsme nesplnili, ale z předvedené hry rozhodně nejsme zklamaní."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....