Banes Motor České Budějovice
03.03.2022, Michal Špírek

Bitva o další body se odehraje ve Vítkovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Konec základní části na dohled a o umístění v tabulce Tipsport extraligy zdaleka není rozhodnuto. Týmy podávají maximální výkony, aby si zajistily co nejlepší pozici pro play-off. Jak se Motoru zadaří v pátek na ledě Vítkovic? Utkání 58. kola začíná v 17:30.

O soupeři - HC Vítkovice Ridera

Vítkovice poslední dva zápasy nezvládly. Prohrály jak v Litvínově (2:4), tak na Kladně (3:4p). Vítkovičtí tak ztratili cenné body a v namačkané tabulce sestoupili na osmé místo. Tým v posledním zápase vedl asistent trenéra Radek Philipp – hlavní trenér Miloš Holaň chyběl kvůli nemoci, proti Motoru už ale bude stát zpět na střídačce. Absence se v závěru základní části nevyhýbají ani vítkovické sestavě - chyběli zranění Bukarts, Gewiese, Krenželok a Lindberg. Z Havířova dorazil na výpomoc útočník Vlastimil Dostálek, který v minulosti působil i v Českých Budějovicích. V ostravském celku zůstane až do konce sezony. Last minute posilou se stal i Jakub Illéš z prvoligové Jihlavy.

Zajímavostí je, že Vítkovice jsou nejtrestanějším celkem v sezóně. Tým se spoléhá na produktivního Dominika Lakatoše (31 bodů ve 34 zápasech), jen o kousek pozadu je obránce Alexej Solovjev (26 bodů ve 35 zápasech). Nejvytěžovanějším mužem sestavy je zkušený obránce Roman Polák. Už desetkrát byl v sezóně nejlepším hráčem zápasu ze strany Vítkovic vyhlášen gólman Aleš Stezka.

Sestava z minulého utkání: Stezka – Solovjev, R. Polák, Plášil, J. Stehlík, Koch, L. Kovář, Pedan – R. Bondra, Marosz, Lakatoš – Dej, J. Hruška, Fridrich – Illéš, Flick, Dostálek – Bernovský, Chlán, Lednický.

Z kabiny Motoru

Jihočeši doslova smetli z ledu Pardubice, trenér Jaroslav Modrý pochválil tým především za první třetinu, kterou označil dokonce za nejlepší v celé sezóně. Motor tak může jet dobře naladěn k bitvě o další body, které by mohly pomoci k umístění v první čtyřce tabulky. Motor patří k nejlepším týmům ze zápasů venku, na cizích stadionech nasbíral více bodů pouze Hradec Králové a Třinec. Motoráci zatím mají venku bilanci 13 výher a 13 porážek.

Před sebou mají svěřenci Jaroslava Modrého v základní části už jen tři zápasy. Po pátečním duelu ve Vítkovicích se utkáme s Libercem (doma, neděle 6. března, vstupenky zde) a v posledním kole se o konečném umístění Motoru v základní části rozhodne v Hradci Králové.

Do utkání už trenéři mohou využít obránce Davida Šticha, který si odpykal disciplinární trest.

Útočník Lukáš Pech je v kanadském bodování extraligy na druhém místě, vedoucí Filip Chlapík nastřádal o šest bodů více. Pechovi chybí už jen jediný bod k vyrovnání svého sezónního maxima, stejně tak mu schází jedna branka k dorovnání svého doposud nejlepšího výsledku kariéry. Své kariérní maximum co se bodového zisku týče dvěma asistencemi z posledního utkání už překonal Martin Hanzl.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Piskáček, Percy, Šenkeřík, Bučko, Remta – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – D. Voženílek, J. Novotný, Valský – Abdul, Pech, J. Ondráček – Holec, Koláček, Vondrka.

Vzájemné zápasy:
13. kolo: České Budějovice - Vítkovice 1:2p
Skóre otevřel Jakub Valský a utkání dlouho bylo 1:0. Až v poslední třetině hosté vyrovnali a o výsledku muselo rozhodnout prodloužení. Dva body nakonec mířily do Vítkovic, rozhodující gól trefil Petr Fridrich.

28. kolo: Vítkovice - České Budějovice 4:2
Budějovičtí byli po úvodní třetině ve vedení 2:0 díky dvěma brankám Lukáše Pecha. To byly ale všechny branky, které Motor zaznamenal. Poté už skórovaly pouze Vítkovice.

43. kolo: České Budějovice - Vítkovice 3:2
Ve 43. kole proti sobě nastupovaly týmy se shodným počtem bodů. A lépe ho zvládli domácí. Po dvou třetinách přitom Motor prohrával 0:1. Ve třetím dějství se ale nastartoval ke skvělému výkonu a díky dvěma brankám a jedné asistenci Michala Vondrky bral plný bodový zisk.

Sociální sítě

Návrat odchovance ze zámoří! Vítej doma, Šimone! ??...

Jaké to je vést kotel nebo jak vznikají fanouškovské chorály?

Další poděkování za podporu v sezoně 2023-24 náleží společnosti Precitool! Od obchodního manažera Petra Míška převzali plaketku...

75. narozeniny dnes slaví bývalý útočník Motoru Miloš Edelmann. V A týmu hrál 11 sezon (1967-68, 1970-80), cca 345 zápasů, v...