Banes Motor České Budějovice
02.03.2012, Petr Lundák

S věkem jsem omezil česká jídla, říká kapitán František Ptáček

Č .   B u d ě j o v i c e - To bude maso! Tento slogan znají fandové českobudějovického HC MOUNTFIELD už velice dobře. Maska Jakuba Kováře vyrobená jako z kusu syrového masa láká diváky do ochozů Budvar arény. My jsme si ale povídali s kapitánem Františkem Ptáčkem o tom, jak se profesionální hokejista stará o životosprávu v play-off. Což má právě s masem dost společného.

Jak se musíte nejen vy Františku připravit na play-off v rámci životosprávy? Je to něco jiného než v základní části?
Vyřazovací boje jsou náročnější, hlavně kvůli tomu, že se hrají dvojzápasy. Takže na druhý zápas je opravdu těžší se připravit, co se stravy týká. Musíte pořádně dokrvit unavené tělo. V základní části si tělo během dvou tří dní volna poradí samo, ale abyste se pořádně dobil energií hned na druhý den, musíte k tomu využít ty správné potraviny a látky.

A co konkrétně?
Hlavně to jsou cukry, aby si tělo mělo z čeho brát energii.

Vy tedy cukry získáváte jak? Z klasické stravy anebo jste vyznavačem speciálních doplňků jídelníčku?
Já jsem ještě ze staré školy, takže si tyto látky doplňuji klasicky jídlem. Pak mi ale přijde, že musím vždycky prasknout po zápase, tím, co všechno spořádám (se smíchem). Ale asi je jednodušší, což odkoukávám od mladších kluků spoluhráčů, že doplňky stravy tomu také dobře pomáhají.

Co když nadhodím klasickou českou kachnu se šesti knedlíky, dáte si jí? I když tady máme vypjaté play-off?
Když to není den před zápasem, asi ano. Ale znám typy kluků, kterým to nevadí den před utkáním. Někteří si to klidně dají v den zápasu. Záleží to spíše na vaší pohodě a chuti, tělo si řekne samo, na co má chuť.

Jak jste na tom vy osobně, vyhledáváte spíše klasickou českou kuchyni anebo u vás vítězí lehké saláty a podobná jídla?
Českou kuchyni jsem s věkem trochu omezil, protože jsem přesně ten typ, co se jen na jídlo podívá a přibere dvě kila (usměje se). Takže v určitém věku jsem musel přestat a teď se více hlídám. Ale samozřejmě jsem vyrostl na klasické české kuchyni a dám si jí rád i teď, když je ta možnost. Ale více jím lehčí jídla, dalo by se říct sportovnější.

Liší se vám výrazně volný den v základní části a ve vyřazovacích bojích?
Vůbec ne! Mám stejné povinnosti, jako člověk nehokejista. Hlavně, co se týče rodiny a ostatních věcí. Ale pokud mluvíme o hokeji, tak se na další zápas připravuji stejně. Možná, že tréninky v play-off jsou trochu lehčí, nebývá tak kondiční jako jsou klasické tréninky.

Klub nedávno zahájil kampaň s názvem To bude maso! Co vy sám na to říkáte z reklamního hlediska?
Pěkné. Také se mi hodně líbí, že je kampaň spojená s Masnými krámy. Už tam máte taky dané slovo maso, masný. Teď už bude jen na nás, abychom na ledu předvedli nějaké maso. Ale určitě nebudeme chtít někoho likvidovat, když to řeknu takto. Název akce má spíše podtext, že máme hrát dobře a samozřejmě tvrdě, vůbec ne zákeřně!

Když se ještě vrátím k hokeji samotnému, už máte v hlavách, kudy a jak nejlépe na Liberec?
V neděli jsme skončili a tam se to jenom naťuklo, že máme Liberec. Ale vlastně dnes jsme se poprvé sešli (rozhovor vznikal ve středu – poznámka redakce). Takže teď bude před tréninkem sraz a první z mnoha porad. Máme na to osm dní se připravit, tak si myslím, že si ještě pořádně řekneme, co a jak.

Zdroj 2. fotografie: www.sportovninoviny.cz

Vyhraj lístky na play off – otázka č. 6

6. Jaké tři děti má kapitán HC MOUNTFIELD František Ptáček?
A: tři dcery
B: dvě dcery a syna
C: dva syny a dceru
D: tři syny

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....