Banes Motor České Budějovice
05.09.2011, Miroslav Mayer

Mládežnické soutěže se rozjíždějí

Č. B u d ě j o v i c e - Ve čtvrtek 8. září začínají mládežnické hokejové soutěže. I v letošním roce se uskutečnily některé změny v hracím systému soutěží. Nově se budou objevovat týmy se statutem hokejové akademie, které mají zaručeno, že nesestoupí do nižší soutěže. To se zatím českobudějovických celků netýká. Příprava proběhla dobře a mužstva jsou již nažhavena na soutěžní zápasy. Juniorka a starší dorost se vracejí k systému herních dnů čtvrtek – sobota.

Juniorka

Juniorka sehraje první dvě kola na hřištích soupeřů. Vzhledem k tomu, že mužstvo potřebuje od začátku získávat body, to není nejideálnější. Juniorka má ze všech mládežnických týmů nejtěžší pozici. Dvě sezóny ji výsledkově vůbec nevyšly a loni dokonce zachraňovala soutěž až v baráži. Navíc zažila poměrně velký odliv hráčů a tak svoji kvalitu musejí dokázat další členové týmu. Vypadá to, že mužstvo bude již od začátku využívat maximální počet povolených starších hráčů. To by mělo v mužstvu v první části pomoci a mladící by se měli rychleji adaptovat na úroveň juniorské extraligy.

Hned ve čtvrtek zajíždí juniorka k úvodnímu zápasu na Kladno. S tímto týmem se Jihočeši loni přetahovali o barážovou pozici a vzájemné zápasy měly vliv na konečné umístění. Ovšem letos budou obě mužstva výrazně jiná . V sobotu se juniorka představí v Pardubicích. Věřme, že tentokrát se juniorce vstup do sezóny vydaří a sezóna proběhne v klidu.

Starší dorost

Starší dorost odehrál velmi dobře přípravné zápasy, ale v poslední době ho trápí velká marodka. Tým tvrdě trénoval pod novým trenérem a měl by zúročit tvrdý trénink ve výsledcích na ledě. Na rozdíl od juniorky patří totiž starší dorost vždy k favoritům své skupiny a s účastí v silnější nadstavbové skupině se automaticky počítá. Neúčast v této skupině by byla zklamáním. Tým je dostatečně zkušený, plný reprezentantů a mělby dojít až k vytoužené medaili. Někteří talentovaní hráči by měli ukázat, zda to se svojí hokejovou budoucností myslí vážně. To vše se ukáže v sezóně.

První kole odehrají Jihočeši na ledě tradičního soupeře v Havlíčkově Brodě. Před začátkem sezóny se nedá spekulovat o síle soupeře, ale tradičně patří Rebelové k oblíbeným soupeřům Jihočechů. V sobotním zápase se dorostenci představí na svém ledě. Hostit budou stejně starý tým z Hradce Králové. I s tímto týmem se většinou českobudějovickým týmům dařilo a tak by mužstvo mohlo doma zabodovat. Zápas se odehraje v sobotu v Budvar aréně od 12.30.

Mladší dorost A

Extraligový mladší dorost se v posledních létech vždy dostal na mistrovství republiky, což znamená, že obsadil nejhůře druhou příčku ve své skupině. Bylo by asi špatné, aby mělo mužstvo jiný cíl. Letošní mužstvu bude ovšem mladší než to loňské a také méně zkušené. Přesto by mělo mít sílu, kvalitu a také chuť o postup bojovat i přes oslabení o opory, které z týmu odešly.

Sezónu zahájí mladší dorost na svém ledě a přivítá BK Mladá Boleslav. O síle soupeře lze pouze spekulovat, ale pro úvodní duel na domácím ledě to nemusí být nejtěžší soupeř. Zápas se odehraje v neděli od 12.30 v Budvar aréně.

Mladší dorost B

Je dobře, že mladší dorost B zůstal v Českých Budějovicích a že mají hráči možnost zůstat doma a dále se rozvíjet. Svoji premiéru zažije jako hlavní kouč Roman Horák. Jeho asistentem bude další hokejové legenda František Čech. I B dorost bude mít letos omlazený tým a měl by dát šanci mladým talentovaným hráčům z žákovských mužstev. V dosavadní historii B tým byl dvakrát vítězem svojí skupiny a loni skončil celkově druhý.

B dorost zahájí sezónu již v sobotu od 12.30 na druhé ledové ploše. Jeho soupeřem bude tradiční účastník této soutěže Žďár nad Sázavou.

Redakce hokejcb.cz bude ve spolupráci s trenéry i v tomto roce pokračovat ve vyhlašování hvězdy víkendu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....