Banes Motor České Budějovice
30.03.2010, Miroslav Mayer

Nejmladší hokejisté zakončili sezónu na ledě

Č. B u d ě j o v i c e - V pondělí 29. března absolvovala přípravka HC České Budějovice poslední trénink této sezóny. Pro děti i rodiče byl připravený zvláštní program. Kluci si zahráli na jedné třetině minihokej a rodiče si na zbylé části hřiště zabruslili na hudbu. Vše probíhalo pod vedením Kamili Hansové, která byla hlavní trenérkou nejmenších hokejistů.

Před začátkem tréninku jsou nejmladší hokejisté připraveni v hokejové výzbroji jít na led. Nejprve se jdou nahlásit trenérce a čekají u mantinelu, až dostanou pokyn vstoupit na ledovou plochu. Za celou sezónu tréninků se naučili sami se hlásit jménem. Někteří přidají i nějakou větičku navíc o tom, kde jsou rodiče, nebo přinesou ukázat autíčko. „Letos se nám sezóna vydařila. Měli jsme tu kolem 35 dětí. Povedlo se nám dokonce jednoho hokejistu, po začátku u nás, poslat do třetí třídy a neztratil se tam. Další jsme pak poslali do druhé třídy, kam věkem patří. Čtyři kluky tu máme mladší a ty uvidíme příští rok znovu, ostatní postupují příští rok výše,“ říká zkušená trenérka. Problémem u nejmladších hokejistů býval nedostatek ledů. Přednost dostávali starší ročníky a nejmladší často museli čekat. „Tentokrát se to změnilo. Nemůžeme si ztěžovat, měli jsme ledy pravidelně a stačili jsme absolvovat dost tréninků.“

Dalším problémem býval i nedostatek kvalifikovaných trenérů, kteří by se hokejovému potěru věnoval. „To už také není problém. Tentokrát mi pomáhali mladí kluci, kteří mají licenci B a klukům se věnovali skvěle,“ raduje se Kamila Honsová.

Tréninky na ledě skončili a kluky čeká měsíc odpočinku od hokeje. „Další fáze začne začátkem května. Budeme se scházet dvakrát týdně. Trénovat chceme venku i v tělocvičně. Plánujeme cvičit obratnost, a hrát míčové hry. Chceme kluky naučit správně házet míč a zvládnout třeba kotrmelec. Nepůjde o žádný dril, spíše zábavu a trochu tím suplujeme i školu,“ objasňuje trenérka další program.

Bez rodičů se nedá dělat dnes žádný sport a u hokeje to platí ještě více. Malé hráče musí obléknout a přivést na stadion a pak mrznout u mantinelu a pozorovat činnost svého potomka. Jedním z rodičů byl i pan Hohenberger. Ten už přivedl na zimní stadión druhého syna a tak věděl o tom, jak probíhají tréninky nejmladších. „Já také hraji hokej a chtěli jsme, aby i syn hrál. Chodili jsme celkem pravidelně, ale ne od úplného začátku. Na synovi je vidět velký pokrok a má do hokeje chuť, na tréninky se těší. To, jak zde pracují trenéři se mi líbí a jsem spokojen,“ říká jeden z otců, který si sám zavazuje brusle a připravuje se na led.

Daleko větší skupinu tvoří u mantinelů maminky budoucích hokejistů. Jednou z nich je i Renata Malátová. O trénincích mladých nadějí se dozvěděla na bruslařské školičce, kterou organizuje také Kamila Hansová. „Paní Hansová nám o tom řekla, že bychom zde mohli pokračovat. Chodíme celou sezónu. Za tu dobu vidím u všech dětí úžasný pokrok. Děti jsou dvakrát týdně na ledě, jsou hrozně vnímavé a jdou hodně dopředu.“ Paní Malátová je spokojena i s přístupem trenérů. „Děti to ohromně bavilo a trenéři je do ničeho nenutili. Pokud se někomu nelíbil nějaký trénink v jedné skupině, tak přešel k jiné. Rozhodně bych hokej doporučila všem rodičům, byla jsem moc spokojena,“ uzavírá maminka malého klučiny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....