Banes Motor České Budějovice
08.03.2010, Miroslav Mayer

Kladno- první soupeř dorostenců pro play-off

Č. B u d ě j o v i c e – Starší dorostenci HC České Budějovice skončili po nadstavbové části extraligy staršího dorostu na pátém místě a zajistili si tak výhodnější pozici pro boje v play-off. První krok má tedy tým vedený Jaroslavem Liškou za sebou, ale ten nejdůležitější a nejtěžší ho teprve čeká. Ve středu totiž začíná play-off a prvním soupeřem budou dorostenci Kladna.

Tým staršího dorostu měl před sezónou velké ambice a nijak se s nimi netajil. Trenér Jaroslav Liška i tahouni mužstva vyhlašovali před sezónou útok na medaile. První krok dorostenci udělali, když bez problémů dokázali postoupit do nadstavbové skupiny a tím mělo mužstvo zajištěnu účast v play-off. Po pomalejším úvodu sezónu tým nabral dech a dojel úspěšně cíle. Druhým krokem bylo skončit v tabulce co nejvýše a zajistit si tak výhodnější pozici pro play-off. I tento cíl se podařilo splnit. Teď už mají dorostenci před sebou poslední krok a tím je vysněná medaile. Tým v současném rozpoložení na medaili určitě má.

V nadstavbové části odcházeli nejlepší hráči postupně do juniorského mužstva získávat cenné zkušenosti, které budou moci v play-off uplatnit. Více prostoru na ledě pak získávali hráči, kteří v největší síle kádru neměli možnost strávit na ledě více času. Po počátečním šoku se však dařilo i dalším hráčům a mužstvo, po lehké výsledkové krizi na přelomu roku, opět nabralo vítězný kurs. S návratem všech hráčů zpět do mužstva přišla opět herní pohoda a výsledkem bylo konečné páté místo.

Co byste řekl o druhé části extraligy staršího dorostu?
Tak napůl. Do vánoc mužstvo šlapalo. Pak odešli někteří hráči hrát za juniorku a mužstvo si muselo trochu sednout. Po vánocích to moc nefungovalo. Zařadili se do mužstva mladší hráči, kteří se ze soutěží teprve seznamovali a výsledky nebyly tak dobré.

Mužstvo nakonec skončilo na pátém místě. Jste s tímto umístěním spokojen?
Myslím si, že ten výsledek je dobrý. Přeskočili jsme třeba i silný Zlín. Teď je otázka, jestli ta pozice, kterou jsme vybojovali, je dobrá proto, abychom postupovali dál v play-off.

Nakonec jako první soupeř vyšlo Kladno. Jste s tímto soupeřem spokojen?
Jsem rád, že jsme se vyhnuli Jihlavě. S tou jsme sehráli již šest zápasů. S Kladnem jsme naopak sehráli pouze dvě utkání a obě jsme vyhráli. Vysoká domácí výhra je trochu zkreslena tím, že Kladno přijelo s mladším mužstvem. Jejich juniorka již skončila a tak určitě posílí mužstvo dorostu.

Jaké tedy je mužstvo Kladna?
Bude to určitě kvalitní mužstvo. Hlavně hrají hokej a to by nám mělo sedět. Play-off je krátké, jen na dva vítězné zápasy. Je to ale pro nás přijatelnější soupeř než Jihlava.

V dorostenecké extralize začíná série na ledě horšího týmu. Považujete to za výhodu?
Naše bilance na hřištích soupeřů není špatná, ale utkání venku jdou vždy trošku jiná. Máme první pokus a pokud se to nepodaří, tak je tam stále šance těch dvou domácích zápasů. Doma jsem letos hráli dobře, tak to snad vydrží i v play-off.

Disponujete poměrně širokým kádrem hráčů. Jste s tím spokojen?
To je pro trenéra vždy příjemné, když má široký kádr. Vše se bude dále odvíjet od výsledku, který uděláme na Kladně. Nastoupí za nás i Bohouš Jank, který hrál celou sezónu dospělý hokej. Rád využiji od začátku všechny možnosti a pak si vyberu.

Připravili jste si na soupeře nějaké překvapení?
Myslím, že ne. Já bych si spíše přál, aby si kluci uvědomili, že musí hrát disciplinovaně a nenechávat se zbytečně vylučovat. Zbytečná vyloučení by nás mohla stát i prohranou sérii.

Základní a nadstavbová část extraligy staršího dorostu číslech

- Nejdelší série vítězných zápasů: 7 vítězství, 20 bodů od 25.9 do 10.10.
- Nejdelší série porážek: 5 zápasů, 1 bod od 12.12 do 9.1
- Počet utkání bez obdržené branky: 1 (30.10 s Pískem)
- Počet zápasů bez vstřelené branky: 2
- Počet vyhraných prodloužení, nebo nájezdů: šest vyhraných nájezdů a tři prohrané, dvě vyhraná a dvě prohraná prodloužení.
- Největší výhra: 11.9. s Pískem 13:1
- Největší porážka: 29.1. doma s Vítkovice 3:7

Jak dále v play-off extraligy staršího dorostu?

Play-off se hraje obvyklým postupem, kdy hraje první se šestnáctým, druhý s patnáctým atd. Hraje se na dva vítězné zápasy. Oproti zvyklostem ovšem lépe postavený tým nezačíná na vlastním ledě, ale na ledě soupeře. Pak má naopak výhodu případného třetího zápasu na svém kluzišti. Tímto stylem se odehraje i druhé kolo, tedy čtvrtfinále. Poslední čtyři týmy pak spolu sehrají turnaj a vítěz bude mistrem ČR. Prvním soupeřem Jihočechů bude tedy HC GEUS Okna Kladno.

Zajímavosti ze vzájemných soubojů

-Oba tradiční soupeři se letos spolu utkali pouze dvakrát.
-Oba zápasy se odehrály nedávno a oba vyhráli Jihočeši. Nejprve 22.2. na Kladně 4:3p a pak V Budvar aréně 9:3.
- Nejvíce bodů se vzájemných zápasů získali Michal Švihálek 1+5 a Lukáš Sedlák 3+2.
- Z kladenského mužstva získal nejvíce bodů Dittrich 1+2.
-Vstřelené branky celkem: Č. Budějovice 124 a HC Kladno 92.
- Obdržené branky: Č. Budějovice - 115 a HC Kladno -127.
- V současných kádrech reprezentačních výběrů má Kladno 5 reprezentantů: Machač, Doudera, Stach, Strnad a Butor.
- V současném kádru reprezentačních výběrů je 6 hráčů z jihočeského mužstva: Sedlák, Švihálek, Rousek, Koblasa, Plášil a Jank.

Statistiky


1. kolo play-off
HC České Budějovice

HC Geus Okna Kladno
5.
Umístění v tabulce
12.
34 / 12 - 7 - 4 - 11
124:115 /64
Statistiky v sezoně
34 / 10 - 1 - 5- 18
92:127 / 37
5:4 Sparta (D)
3:2 K. Vary (V)
9:3 Kladno (D)
3:2 Jihlava (D)
3:5 Slávia (V)
Aktuální série
2:5K. Vary (D)
1:3 Jihlava(D)
3:9 Č. Budějovice (V)
1:4 Slávia (D)
2:4 Sparta(V)
Lukáš Sedlák
56 (29+27)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Vojtěch Butor
38 (13+25)
Lukáš Sedlák (29)
Nejlepší střelec v sezoně
Patrik Machač (18)
Lukáš Sedlák (27)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Vojtěch Butor (25)
Karel Plášil
16 (3+13)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Tomáš Dan
15 (3+12)
Lukáš Sedlák(+27)
Martin Sekera (-6)
+/- bodování v sezoně
Gutwald Michal (+18)
Jiří Véber (-15)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Program 1. kola play-off HC České Budějovice

10.3. Středa  HC Kladno - HC České Budějovice 17.15 I.plocha
12.3. Pátek  HC České Budějovice - HC Kladno 18.00 II.plocha
13.3. Sobota HC České Budějovice - HC Kladno 12.30 I. plocha


                    


                
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....