Banes Motor České Budějovice
30.03.2009, Miroslav Mayer

Se sezónou jsem spokojený, říká Pavel Pýcha

Č. B u d ě j o v i c e - Nejúspěšnějším mládežnickým mužstvem v základní části se stalo mužstvo dorostu B, hrající 1. ligu dorostu. Ve své první sezóně dokázalo svoji skupinu s přehledem vyhrát. Trenérem mužstva byl bývalý vynikající hráč Pavel „Čenda“ Pýcha, který u mužstva do ledna působil jako asistent a zbytek sezóny ho vedl jako hlavní trenér.
Před začátkem sezóny u mužstva působil jako hlavní trenér Jan Trummer. Během lednových trenérských přesunů, způsobených odchodem Milana Kupky k prvnímu mužstvu, se stal hlavním trenérem dosavadní asistent Pavel Pýcha. Mužstvo nepolevilo z dobře nastavené cesty a svoji skupinu dokázalo vyhrát s luxusním náskokem dvanácti bodů. Pavel Pýcha se zamýšlí nad úspěšnou sezónou mužstva.

Jaké byly před začátkem sezóny cíle dorostu B?
My jsme vůbec nevěděli do čeho jdeme. Byla to první sezóna dorostu B a nikdo nevěděl nic o úrovni 1. ligy dorostu. Měli jsme z toho spíše strach a chtěli jsme se držet někde ve středu tabulky. Připravovali jsme se na to jako na kvalitní soutěž. Honza Trummer připravil kvalitní letní přípravu, takže si kluci opravdu hrábli na dno.

Mělo mužstvo v sezóně nějaký krizový moment?
My jsme začali trochu bojácně. Ty první zápasy byly trochu nejisté. Myslím, že se to zlomilo v Nymburce, tam jsme obrátili výsledek a od té doby jsme převálcovali každého soupeře kromě Kolína. Kolem toho pátého, šestého kola byla taková malinká krize. Jinak měli hráči to správné herní sebevědomí, měli natrénováno takže se stále zlepšovali.

Jeden z důvodů vzniku B mužstva dorostu byla migrace hráčů mezi oběma dorosteneckými mužstvy. Jak tato skutečnosti měla vliv na dorost B?
B mužstvo je pro kluky v této kategorii velice potřebné. V srpnu k nám přišlo pět hráčů z dorostu A. Bylo na nich poznat, že jsou na vyšší úrovni a některé zápasy nám otočili. Bylo vidět, že jsou to kvalitní hráči a že se chtějí poprat o dorost A. To byla ta kvalitní konkurence, že přicházeli kluci s A dorostu a bylo to přínosem pro všechny. Během sezóny se ukázalo, že někteří kluci se zlepšují a po dohodě trenérů Trummera a Soudka se zapracovávali do dorostu A.

Díky migraci hráčů mezi mužstvy jste měli skoro na každý zápas jiné mužstvo. Působilo to nějaké potíže?
My jsme nehráli na výsledky, ale hráli jsme to pro kluky, aby jim to do budoucna něco dalo. U nás nebyly rozhodující výsledky, ale u nás bylo rozhodující podporovat hráče k jejich zlepšení v hokejovém růstu nahoru.

V mužstvu se vystřídalo i několik hráčů z deváté třídy. Co můžete říct o jejich působení v mužstvu?
Někteří hráči z kádru B dorostu se prosazovali v A týmu a nám ubývali hráči. Někdy v listopadu jsme začali cíleně nasazovat kluky z deváté třídy. Kluci měli možnost se zlepšovat a hrát kvalitní zápasy, což bylo pro ně určitě výhodou a příští rok to v lize mladšího dorostu určitě zhodnotí. Někteří zjistili, že na sobě ještě musí zapracovat a i to bylo pro ně určitě velikým přínosem. Někteří toho měli někdy určitě dost, když sehráli třeba tři zápasy o víkendu, ale to budoucna to pro ně bude jenom plus.

V lednu jste se stal hlavním trenérem. Co to pro vás znamenalo?
Jsem rád za důvěru, kterou mi vedení dalo. Pokračoval jsem v nastolené práci, kterou jsme začali s Honzou Trummerem. Mužstvo bylo výborná parta, což se v utkáních projevovalo. Kluci přijali i hráče z deváté třídy, nikdo se nad nikým nepovyšoval a mužstvo opravdu fungovalo. I když jsem vedl později tréninky sám, tak jsem neměl nikdy sebemenší problém. Já jsem jen pokračoval v té dobře rozjeté sezóně. Byla by to moje velká chyba, kdybych sezónu nedotáhl do vítězného konce soutěže.

Kdo z hráčů si nejvíce zaslouží pochvalu za uplynulou sezónu?
Určitě je to Eddie Turek, který se hodně zvednul, nám se hodně líbil a byl také přeřazený do A týmu. Další je Jirka Bárta, který je střelecky disponovaný. Další hráči, kteří měli stabilní výkonnost byl Jonáš Beneš, Niko Veselý, David Švamberk, Ivo Šindler. Dalším byl třeba Lukáš Moudrý (viz foto), který měl strašně poctivý přístup a později se také probojoval do A týmu. Z obránců to byl kapitán Jindra, který byl tahounem mužstva, stabilně hráli Kypta, Jirků a Štádlík. I hráči z deváté třídy splnili určitě očekávání.

Jak jste vy sám za sebe spokojený s právě skončenou sezónou?
Říká se, že trenér má být stále nespokojený, protože má chtít od hráčů víc a víc. Já jsem se sezónou velice spokojený, protože to byla moje první sezóna u větších kluků. Velice mě těšila spolupráce s Honzou Trummerem, myslím, že jsem se dobře doplňovali a spolupracovali. Škoda, že jsme nemohli hrát kvalifikaci, kde bychom ukázali svoje kvality.

Tabulka skupiny B ligy dorostu

                            Z   V  R   P   skóre  Body
 1.České Budějovice B      36  26  6   4  161:84   58
 2.Benátky nad Jizerou     36  20  6  10  157:108  46
 3.Pardubice B             36  21  3  12  150:117  45
 4.Kolín                   36  18  7  11  133:95   43
 5.Tábor                   36  17  2  17  143:157  36
 6.Nymburk                 36  12  7  17  105:135  31
 7.Pelhřimov               36  11  7  18  120:143  29 
 8.Kobra Praha             36  10  8  18  110:144  28
 9.Příbram                 36   7 10  19  112:166  24
10.Jindřichův Hradec       36   7  6  23  103:142  20

Zajímavosti ze sezóny

- Nejméně se mužstvu dařilo s Kolínem. Bilance 1 výhra, 1 prohra a 2 remízy. Záporné skóre 9:13.

- Nejvíce se mužstvu dařilo s Kobrou Praha, kterou ve všech zápasech porazilo se skórem 25:6.

- Nejvyšší výhra. 30.11. v Příbrami 11:3.

- Nejvyšší prohra. 17.10. v Kolíně 1:7.

- Třikrát mužstvo neinkasovalo ani branku, z toho dvakrát se to podařilo na hřištích soupeřů.

- V kalendářním roce 2009 mužstvo ani jednou neokusilo hořkost porážky.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....