Banes Motor České Budějovice
07.04.2008, Miroslav Mayer

Na srazy národního týmu se vždy těším, říká Robin Soudek

Č. B u d ě j o v i c e – Další z řady nadějných českobudějovických mladíků, kteří patří k oporám juniorského týmu. Má zkušenosti z mládežnických reprezentačních výběrů“16“ a“17“. Hokej začal hrát poprvé ve třech letech v Rakousku, naplno se mu začal věnovat ve třetí třídě v Českých Budějovicích. V současné době studuje obchodní akademii a v příští sezóně by rád nakoukl do extraligové kabiny – Robin Soudek.

Bylo by možné v rodině sportovce, abyste se nevěnoval žádnému sportu?
To by asi možné nebylo. Už od mala mě rodiče dávali na různé sporty. Dělal jsem gymnastiku, hrál jsem fotbal a později hokej. Pak jsem začal hrát hokej vážněji a už to nešlo spojit s dalšími sporty dohromady.

Hrál jste hned od začátku v útoku, nebo jste vyzkoušel i jiný post?
Já jsem se hned na začátku postavil do útoku a chtěl jsem dávat góly a nikdy mě nenapadlo hrát nikde jinde.

Patříte do hokejově silného ročníku 1991. Vaším největším úspěchem bylo vítězství na přeboru osmých tříd. Vzpomenete si ještě na tento úspěch?
Určitě. Byl to hezký zážitek. Do té doby jsme vyhrávali pouze menší turnaje, ale mistrovství republiky, to bylo něco jiného. Tam byly pouze kvalitní týmy, které vyhrály své skupiny. Delší dobu před námi to nikdo z Budějovic nevyhrál, takže to bylo opravdu hezké.

Neměl jste někdy problém s tím, že jste synem bývalého hokejisty a dokonce trenéra?
Ty problémy jsem měl a docela velké. Bylo to první a druhý rok v dorostu. Poslouchal jsem od spoluhráčů, že hraji jen proto, že táta trénuje, nebo že dávám góly proto, že hraji s Romanem Horákem. Z toho jsem se postupně dostal a už to neřeším.

Jaký je váš vztah s Romanem Horákem?
Hrajeme spolu od osmé třídy, takže jsme sehraní a hraje se mi s ním dobře. Oba se hokejem bavíme. Určitě jsme kamarádi. Sem tam spolu i někam zajdeme a popovídáme si. Přitom dojde i na hokej a to spolu rozebíráme různé situace a povídáme si, co bychom třeba na tréninku zkusili. Určitě nejsme žádní rivalové a já doufám, že ani nebudeme.

Letos jste začínal sezónu v dorostu a pak jste přešel do juniorů, kde jste hrál až do konce sezóny. Jak velký je rozdíl mezi dorostem a juniorkou?
Ze začátku mi to moc nešlo. Byl to úplně jiný hokej a do té doby jsem s juniory dokonce ani netrénoval. Bylo to složité si zvyknout, tempo bylo rychlejší, protihráči byli silnější a větší. Prvních šest zápasů jsem odehrál v dorostu a trénoval s juniory. Později jsem se dostal do základní sestavy juniorů a někdy kolem patnáctého kola jsem se začal prosazovat i bodově.

Patříte k nejzkušenějším českobudějovickým mládežnickým reprezentantům. Kdy jste se poprvé dostal na sraz národního mužstva?
Poprvé jsem se dostal na první sraz někdy začátkem srpna do šestnáctek. Od té doby jsem byl skoro na všech reprezentačních akcích. Teď jsem musel vynechat poslední sraz sedmnáctek pro zranění palce.

Co pro vás znamená reprezentovat svoji rodnou zemi?
Je to pro mě velká čest. Navíc hraji v týmu s klukama, kteří jsou nejlepší ve svém ročníku a hrajeme proti soupeřům, kteří jsou mnohdy lepší než my. Takže zápasy nám dávají hodně i trénink s národním mužstvem mě baví. Těším se vždycky na každý sraz a jsem rád za každou pozvánku.

Právě se hraje MS “18“ v Polsku. Nedoufal jste v nominaci na tento turnaj?
Doufal jsem, že bych mohl být pozván na ten úvodní kemp. Jinak jsem na žádné akci osmnáctky nebyl a trenéři mě mohli vidět jen na zápasech v juniorské extralize. Trochu mě to mrzelo, ale jsou tam určitě lepší i starší hráči než já.

Máte nějaký oblíbený klub a hokejový vzor?
V NHL se mi líbí Pittsburgh a Ottawa. Z naší extraligy fandím Českým Budějovicím a moc jsem jim letos přál titul. Můj vzor je Sidney Crosby a Martin Havlát. Z našich hráčů je to Tomáš Kůrka a Petr Ton. Samozřejmě se mi líbil i můj táta.

Jaký je váš hokejový sen, kromě NHL?
Chtěl bych nastupovat za národní tým dospělých. Zahrát si na olympiádě i na mistrovství světa a vyhrát tohle všechno. Být nejlepší v té lize, kterou bych hrál a vyhrát tam bodování. Toho bych chtěl dosáhnout.

Robin Soudek

Narozen: 31. července 1991
Post: pravé křídlo
Výška: 179 cm
Váha: 74 kg
Hůl: Levá

Statistiky


Sezóna   Klub                                  Z  G  A  B  TM  +/-
2004-05  HC České Budějovice - 9.tř.           4  3  4  7   4    -   
         HC České Budějovice - 8.tř.          20 24 17 41  26    -
2005-06  HC České Budějovice - dor. (E)       28  4  4  8  22   -3
         HC České Budějovice - 9.tř.           9  5  3  8  17    -
2006-07  HC České Budějovice - dor. (E)       38 19 28 47 128   15
         HC České Budějovice - dor. (E, p-o)   5  2  2  4   4   -3
2007-08  HC České Budějovice - jun. (E)       40 14 15 29  36    2
         HC České Budějovice - dor. (E)        6  7  5 12  22    3
         HC České Budějovice - jun. (E, p-o)   3  0  1  1   6    1
         
Reprezentace:
2006-07  Reprezentace ČR - 16                  9  4  4  8   8    -
2007-08  Reprezentace ČR - 17                 11  5  1  6  10    -
                          
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....