Banes Motor České Budějovice
04.04.2008, Miroslav Mayer

Se sezónou dorostu jsem spokojen, říká Karel Soudek

Č. B u d ě j o v i c e – Dorost Českých Budějovic ukončil letošní sezónu. Hráči si nyní užívají čas bez tréninků. Letní část přípravy začne 23. dubna, ale to bude již jiný, nový celek složený z hráčů ročníků narození 1992 a 1993. Letošní sezóna byla pro dorost trochu netypická. Před začátkem roku byl dán cíl, postup dorostu B do dorostenecké ligy a k tomu byla potřeba pomoc hráčů z extraligového dorostu. Postup se podařil, ale ztráta nejlepší pětice hráčů byla pro extraligový dorost znatelná v play –off. Mužstvo v kompletní sestavě by jistě došlo dál než do prvního kola. O právě skončené sezóně extraligového dorostu jsem si povídal s trenérem Karlem Soudkem.(viz foto)

Jaká byla situace v mužstvu před letošní sezónou?
Hned na začátku jsme věděli, že mužstvo nebude mít nějaké výrazné individuality. Tréninkový přístup hráčů byl, jak v létě, tak v předsezónním období dobrý. Přípravné zápasy se nám moc nepovedly, ale přesto se nám podařilo skloubit mužstvo dohromady tak, aby to fungovalo.

Projevila se v průběhu sezóny na mužstvu nějaká výsledková či herní krize?
V průběhu sezóny jsme neměli žádný velký výpadek, nebo nějakou krizi. Neprohráli jsme nikdy více než dva zápasy po sobě. Trochu výpadek nastal až po odchodu vybraných hráčů do dorostu B, kdy jsme pak prohráli tři utkání po sobě.

Jak tedy hodnotíte právě skončenou sezónu?
Pokud mám zhodnotit celou sezónu, tak jí hodnotím jakou dobrou. Nečekali jsme, že budeme mít tolik bodů, ale věřili jsme, že se dostaneme do play- off. Věděli jsme, že někteří kluci odejdou do dorostu B a tak jsme se snažili mít něco nahráno. První tři čtvrtiny soutěže byli vyrovnané a velice dobré. Odehráli jsme tam i hodně zápasů, kde jsme byli my i hráči s výkonem spokojeni a dá se říci, že tam nebyl žádný problém.

Ročník 1991 se v Českých Budějovicích velmi vydařil. Není tedy vypadnutí v prvním kolo play – off na takto silný ročník málo?
Celá situace s dorostem B byla naplánována právě na letošní rok, protože jsem věděli, že tento ročník je silný a že dokáže vybojovat jak play – off, tak postup do ligy dorostu. Věřím, že kdybychom s tím počkali ještě třeba rok či déle, že by se to vůbec nemuselo podařit. My jsme poslali do dorostu B naše nejlepší hráče a přesto se postup nerodil lehce. Kvalifikace nebyla jednoduchá a díky těmto hráčům, kteří byli osobnostmi v každém utkání, se postup podařil.

Jak reagovali hráči, kteří odešli do dorostu B? Přeci jen to byl pro ně skok dolů z extraligového dorostu do krajského přeboru.
Samozřejmě, že to pro ně nebylo jednoduché, protože i tihle kluci cítili, že by se mohlo v play- off něco uhrát a možná, že to i chvíli pociťovali jako degradaci jejich hokejového vývoje. Podařilo se nám se s nimi domluvit tak, že to vzali. Nakonec to pro ně byla i výhoda, protože hráli v Českém Krumlově ligu juniorů a určitě jim to něco dalo.

Ve všech letošních rozhovorech jste nechtěl hodnotit jednotlivé hráče. Teď po sezóně je možnost pochválit či vyzdvihnout ty co si to zaslouží.
Já jsem se na to připravil. Spokojeni jsme byli s těmi co odešli do dorostu B. To je Jáchym, Sumerauer, Makovský, Heřman, Hnízdil, Marek dále ještě Jank a Hrubec. Více jsem čekal od Pavlíčka, který vypadal na začátku sezónu slušně a pak to nebylo úplně ono. Málo produktivní byl Boška, více jsem čekal od Vaniše, hlavně do koncovky a to samé byl Javůrek. Naopak v závěru jsme byli spokojeni se Zvoníkem a příslibem jsou i někteří hráčí ročníku 1993. Celkově byl výkonnostní průměr slušný, nikdo vysloveně nepropadal.

Od mnoha trenérů mládeže je slyšet kritika na současný systém extraligy dorostu i juniorů. Jak ji hodnotíte vy?
Myslím si, že dvacet čtyři mužstev je na takto velikou zemi moc. Některá mužstva na tuto soutěž vysloveně nemají a snižují tak úroveň celé soutěže. Podle mě by mělo být méně mužstev, ale kvalitních. Nemuselo by být výrazně více zápasů, pokud by spolu více hrála špičková mužstva. Určitě by to prospělo i kvalitě hráčů, byl by na ně větší tlak a museli by na sobě více pracovat. Někteří by třeba nechodili za lepší kvalitou soutěže do zámoří. Bohužel se zdá, že na to zatím nikdo nechce slyšet.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....