Banes Motor České Budějovice
02.04.2008, Miroslav Mayer

Na přeborech zvítězil kolektiv, říká Jaroslav Formánek

Č. B u d ě j o v i c e - Mužstvo sedmé třídy vybojovalo titul přeborníka ČR ve své kategorii. Tohoto významného úspěchu dosáhlo mužstvo na přeborech, které se konaly poslední březnový víkend v Hodoníně. Svěřenci trenérů Formánka a Čecha dokázali projít turnajem bez prohry a získali tak svůj dosud největší a nejcennější triumf. Průběh turnaje hodnotí trenér mužstva JAROSLAV FORMÁNEK.(viz foto)

Kdo byl před začátkem přeborů všeobecně považován za favorita na titul?
Všichni považovali za největší favority mužstva Vítkovic a Zlína. V prvním zápase Vítkovice porazili Zlín a už se mluvilo tom, že Vítkovice jedou na titul. S námi se před začátkem turnaje na titul moc nepočítalo.

Jaké byla úroveň utkání na přeborech?
Všechna utkání byla od začátku až do konce velice vyrovnaná a všechna mužstva sehrála opravdu kvalitní utkání a ukázala, že jsou na takovémto turnaji zaslouženě.

Co rozhodlo o tom, že titul putuje do Českých Budějovic?
Myslím si, že jsme chtěli vyhrát více než ostatní. Pomohla nám loňská zkušenost, kdy jsme přijeli na přebory z prvního místa ve skupině s nosama nahoře, soupeři nám dali plno gólů a poslali nás domů. Letos jsme jeli z druhého místa ve skupině a poučeni z loňska. Hlavním důvodem bylo, že tohle mužstvo fungovalo jako kolektiv, byli jsme více ztmeleni než všichni. Nikdo nehrál na sebe, všichni se obětovali pro úspěch mužstva.

Byla v průběhu turnaje nějaká krizová situace, kdy bylo třeba nějak zasáhnout ?
Taková situace nastala v utkání s domácím Hodonínem. Kluci předtím remizovali se Zlínem a měli pocit, že všechno už teď půjde samo. V tomhle utkání jsme hráli dost špatně. V poslední třetině jsme se hodně snažili, ale nakonec jsme byli rádi, že zápas skončil remízou. Po utkání jsme si to v šatně museli vyříkat, protože přístup k utkání nebyl dobrý.

Jak takové „vyříkání“ v praxi vypadalo?
My jsme to měli rozdělené do dvou fází. Nejdříve jsme měli projev my trenéři a to dost tvrdý a pak jsem šli pryč, protože v druhé fázi si to kluci museli vyříkat sami mezi sebou. Právě tady se projevilo nejlépe, že tam byla parta a na další zápas už nastoupil úplně jiný tým, byli to kluci které známe. Další utkání jsme vyhráli.

Poslední zápas jste odehráli s největším favoritem s Vítkovicemi. Jak jste se před tímto zápasem cítili?
Do posledního zápasu jsem šli s tím, že máme čtyři body a jedině vítězství nás přivede k poháru pro vítěze. Remíza i prohra mohli dokonce znamenat až čtvrté místo. Takže nám nezbývalo než ten zápas vyhrát. Nakonec bylo toto utkání všeobecně považováno za vrchol celého turnaje.

Jak se tohle utkání vyvíjelo?
Prvních pět minut jsme byli pod velkým tlakem, soupeř si dělal co chtěl. Pak jsme dostali branku a vzali jsme si oddechový čas. Už v páté minutě zápasu! To způsobilo zlom. Za pár minut jsme vyrovnali. Dál se hrálo podle našich not a utkání jsme zvládli i v závěru, kdy jsem Vítkovice nepustili ani do hry bez brankáře a utkání jsem dohrávali v útočné třetině. Prostě paráda. V tomto utkání jsme předvedli výborný výkon po stránce herní i taktické. Kluci přesně plnili co jsem si řekli.

Kteří hráči tvořili základní osu vítězného mužstva?
Během celé dlouhodobé soutěže se dá mluvit o ose mužstva o osobnostech, ale na přeborech to bylo dvacet jedna hráčů, kteří táhli za jeden provaz. Nevyhráli bychom ten pohár, kdyby mužstvo netáhlo za jeden provaz. Během turnaje tam byla nějaké individuální ocenění, ale pro mě to bylo dvacet jedna hráčů. Nechci nikoho z nich vyzdvihovat. Každý hráč tam plnil svoji roli.

Ve své trenérské kariéře jste už získal nějaké tituly. Jak vysoko řadíte letošní vítězství?
Zařadil bych to hned za vítězství na olympiádě mládeže. Tady bych hlavně ocenil ten kolektivní duch i výkon. Na této úrovni se nedá hrát individuálně, což jsme u našich soupeřů viděli. Všichni naši kluci byli schopni jeden za druhého zaskočit, vrátit se, padnout do střely. Tím to je pro mě tak cenné.

Výsledky zápasů:


HC MOUNTFIELD ČB – HC RI OKNA ZLÍN 2:2 (0:1,1:0,1:1)
Góly a asistence: Hron (Prokeš, Kutiš), Rob (Hron)
 
SKHM HODONÍN - HC MOUNTFIELD ČB  2:2 (1:1,1:0,0:1)
Góly a asistence: Ťoupal (Rob), Rob (Ťoupal)
 
HC LETCI LETŇANY - HC MOUNTFIELD ČB 0:4 (0:2,0:1,0:1)
Góly a asistence: Hron (Kosař), Rob (Kutiš), 
Šesták (Hron), Dlugoš
 
HC MOUNTFIELD ČB – HC VÍTKOVICE 3:2(1:1,2:0,0:1)
Góly a asistence: Prokeš (Rob), Rob (Dlugoš), 
Prokeš (Rob, Dlugoš)
 

Sestva mistrů:

Gába, Havlátko – Ťoupal, Piegl, Hanuš, Břečka, Kutiš, Kadlec, Drbohlav – Vácha, Prokeš, Rob, Koupal, Žáček, Takáč, Dlugoš, Kosař, Hron, Šesták, Beneš, Pašek.

Celková tabulka:

1. HC MOUNTFIELD ČB       4  2  2  0  11:6  6
2. HC VÍTKOVICE           4  3  0  1  26:9  6
3. HC ZLÍN                4  2  1  1  17:8  5
4. HC HODONÍN             4  1  1  2  10:25 3
5. HC LETŇANY             4  0  0  4   6:22 0  

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....